Denkexperiment (II)

Het tweede denkexperiment handelt over het veelbesproken geld uit het niets, we horen het altijd graag zeggen. In het verlengde gebeurt er iets dat alle logica overstijgt, uit dat wat oneindig uit het niets komt wordt schaarste gecreëerd op zo een wijze dat mensen geld moeten produceren met als neveneffect een overaanbod aan goederen die we dan ook nog eens dienen te consumeren. Ja, we geven toe, het is een monster van een zin maar zo is het wel, gelukkig kan het ook anders. Ubuntu-brainstormen, het is niet zomaar wat.

Brainstorm

Deze denkoefening mag misschien uw ongeloof tarten, we gaan (1) lenen aan onszelf om miljonair te worden en (2) het monetaire evenwicht herstellen zonder dat de rijken iets van hun kapitaal moeten afstaan. Het Reverse Debt System biedt ons al deze flexibiliteit, om deze reden dan ook als neutraliserend en vreedzaam te beschouwen. Geloof niets zomaar, het is angstaanjagend eenvoudig.

Monopoly

Om ons inlevingsvermogen te vergroten nemen we een monopolyspel in gedachten, bij aanvang ontvangt elke speler een startkapitaal. We hebben een aantal spelers, dit zijn onze economische agenten. In ons geval geven we elke speler een niet gelijk startkapitaal. De boekhoudkundige openingspost is credit ‘eigen vermogen’ aan debet ‘actieve kas’, de balans houden we eenvoudig en het spel kan beginnen.

Lening aan onszelf

In consensus wordt beslist dat elke speler mag lenen aan zichzelf, dit lijkt vreemd maar het is perfect mogelijk. Elke speler kan maar lenen voor het bedrag dat hij in kas heeft. De boeking is eenvoudig, zowel de rekening ‘vordering’ als ‘schuld’ worden gemuteerd voor het bedrag van de respectievelijke kassen. Voor de schuld wordt dat credit, de vordering debet. Aangezien het een lening aan onszelf betreft, blijft de kas ongewijzigd.

Reverse Debt System (RDS)

Bij de volgende stap passen we het RDS toe, de schuldenaar boekt debet ‘schuld’ aan credit ‘eigen vermogen’, de schuldeiser credit ‘vordering’ aan debet ‘kas’. Deze boeking gebeurt nu binnen de eigen boekhouding voor de lening aan onszelf, op deze manier kan elke speler z’n startkapitaal verdubbelen. Het resultaat van deze boeking spreekt boekdelen, de nieuwe consolidatie is soortgelijk als bij aanvang, de getallen groter.

Computerscript

Deze oefening kunnen we naar hartelust herhalen, dit is het voordeel van een volledig electronisch systeem. Anders gezegd, een computerscript volstaat om ons allen miljonair te maken. We laten het computerscript een aantal maal lopen, voor elke speler gelijk. Door het ongelijke startkapitaal wordt logischerwijs de kloof tussen rijk en arm steeds groter, dit zien we in onderstaande consolidatie.

Herverdeling

Door de monetaire kloof kunnen we nu gaan denken aan herverdeling, met hetzelfde computerscript kunnen we gradueel de kloof dichten zonder dat de rijken geld moeten afstaan. Praktischer, voor speler E laten we het computerscript iets langer lopen dan voor speler B, voor de andere spelers (exclusief A) hetzelfde principe. Deze creatieve ingreep versnelt het monetaire evenwicht en toch blijft de consolidatie schuldenvrij.

Neutraliteit van geld

Al het voorgaande is af te leiden uit de boekjes ‘basic economics’, zo is de neutraliteit van geld een economisch grondbeginsel dat velen schijnbaar vergeten zijn. De neutraliteit van geld wil zeggen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de goederen- en geldstromen, geld werkt als een ‘sluier’. Maar misschien had Mark Twain wel een punt, het is makkelijker de bevolking te bedriegen dan om ze uit te leggen waarom ze bedrogen worden? Ubuntu is écht niet zomaar wat, u bent dan ook van harte uitgenodigd om dit alles diepgaander te beschouwen. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s