Denkexperiment (I)

In navolging van de introductie presenteren we een eerste denkexperiment dat de wel/niet storende rol van geld inzichtelijker maakt. Geldloos of geldonafhankelijk denken mag eenvoudig lijken maar is dat aanvankelijk allerminst, de proef op de som maakt dit snel duidelijk. Deze oefening ‘demo-shoppen’ handelt over zinvolheid en duurzaamheid, uw verbazing mag gewekt worden wanneer veel woorden een pragmatische invulling krijgen. In deze oefening wordt wetenschap uitgenodigd om te helpen bij de impactanalyses. Ubuntu-brainstormen, het is niet zomaar wat.

Woestijn schoonvegen?

Het oplossen van de werkloosheid moet zowat de makkelijkste job zijn die er bestaat, geef iedereen een bezem en we kunnen de woestijn gaan schoonvegen, zand genoeg. Super idee, het probleem zal misschien zijn dat er niet genoeg geld is om bezems te kopen, een streep door de rekening. Met deze ‘eye opener’ starten we deze oefening, hoe zou het zijn mochten mensen zelf de wereld kiezen waarin ze willen leven?

Met meer minder werken?

De stelling ‘met meer minder werken’ laat ons misschien herinneren aan het spreekwoordelijke steentje dat we in de vorm van arbeid bijdragen tot onze samenleving, het laat alvast niet vermoeden dat het over rotsblokken gaat zoals de perceptie vandaag bestaat (cfr langer en harder). Deze praktische oefening trachten we vooral eenvoudig te houden, een voorstel dat beslist verfijning en/of professionalisering genoodzaakt.

Verschillende smaken?

Zoals altijd zullen smaken verschillen, als blijkt dat mensen diverse producten niet zinvol achten dan zou deze productie geschrapt kunnen worden waardoor ‘met meer minder werken’ in het vizier komt. Andersom geldt ook, als er nog niet genoeg producten zijn dan wordt ‘met meer langer werken’ de boodschap. Zijn deze premissen simplistisch of eenvoudig, waar ligt de grens?

Template?

Hieronder treft u een template ‘invulformulier’, naargelang keuze kunnen kolommen toegevoegd worden. Belangrijk is bewustwording in algemene zin, hebben we echt 100 verschillende soorten shampoo nodig? In hoeverre zijn we niet nodeloos aan het werken om ‘het systeem’ in stand te houden en welke impact heeft dit op ons leven en welzijn? Om kort te zijn, de vraag bij de oefening is ‘Hebben we dit nu écht nodig?’, meer toelichting volgt.

Hoe?

  • verzamel met een aantal aan een drukke winkelwandelstraat
  • verdeel de blanco invulformulieren
  • stap van winkel tot winkel, noteer winkel, product en bijhorende referenties
  • stel je de vraag ‘hebben we dit nu écht nodig?’
  • vul aan met (1) nodig, (2) twijfel of (3) niet nodig
  • geef de onafhankelijk ingevulde formulieren aan de onderzoeker (wetenschap)
  • bespreek alvast onderling uw bevindingen/bedenkingen
  • wees benieuwd naar het resultaat van het wetenschappelijke onderzoek

Verwachting?

Wat we logischerwijs kunnen verwachten is dat er een differentiatie ontstaat, we kunnen ons voorstellen dat de ‘groenen’ heel wat producten niet nodig vinden waar anderen niet zonder kunnen, dit is geheel subjectief. Dit wil zeggen dat verschillende mensen andere behoeften hebben met een onmiddellijke weerslag op de arbeid die daarvoor noodzakelijk is. Hieruit ontstaan verschillende wereldbeelden, een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Wetenschappelijk onderzoek?

Verschillende scenario’s kunnen zich voordoen, wat als enkel groep (A) de wereld zou bevolken, wat als enkel groep (B), (C) … de economie bepaalt? Welke impact heeft dit op ons milieu, op arbeid, op welzijn? Is het überhaupt mogelijk om een dergelijke oefening wereldwijd te organiseren? Welke obstakels dienen we te trotseren en wat is de invloed lokaal, nationaal, internationaal? Hoe zou het arbeidsmarktbeleid veranderen bij groep (A), bij groep (B), (C) …? Kunnen we groep (A) belasten met de arbeid die nodig is in functie van de meerbehoeften van groep (B)? Wat is de waarde van een democratie als blijkt dat een meerderheid niet gediend is bij de aspiraties van een minderheid? En diens meer … (denkexperiment II)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s